מלטונין משתחרר בלילה בזמן חשיכה והוא אחראי לתחושת העייפות ולשינה. בלי מלטונין לא תתרחש שינה עמוקה וטובה.
הורמון המלטונין הוא חלק אינטגרלי משעון הערות והשינה הקיים בבני אדם. זהו מחזור של 24 שעות בקירוב הכולל הורמונים רבים ביניהם גם הסרוטונין, מערכת הראייה, מערכת העיכול ועוד.
מלטונין הוא הורמון החושך המשתחרר בגוף כאשר השמש שוקעת ומתחילה להיווצר חשכה. אז רמות המלטונין מתחילות לעלות בהדרגה עד שמגיעות לשיא בין חצות ל 3-4 בלילה.
האם רמות המלטונין יורדות בגיל המעבר?
החל מהעשור החמישי לחיים, רמות המלטונין כמו גם של הורמוני מין נשיים: אסטרוגן ופרוגסטרון יורדות.
ירידה ברמות המלטונין גורמת לשינוי בדפוסי השינה כלומר מתחיל שוני ברצף השינה ובאיכות השינה. השינה נעשית רדודה יותר וכתוצאה מכך ניכרת השפעה על כל תחומי החיים:
תפקוד מערכת החיסון יורד- מערכת החיסון פעילה מאוד בלילה. כאשר יש ירידה באיכות ובמשך השינה מערכת החיסון לא מצליחה להתגבר על וירוסים, חיידקים ותיקון תאי.
קיימת ירידה בקצב חילוף החומרים מה שיכול לגרום לעלייה במשקל.
ירידה בשחרור הורמונים נוספים בגוף כגון הורמון הסרוטונין, הורמון האחראי למצב רוח טוב.
ירידה בתפקוד הלב וכלי הדם.
האם מלטונין יכול לעזור לשיפור סימפטומים של גיל המעבר?
במטא אנליזה שהתפרסמה ב 2021 חוקרים אספו מידע ממספר מחקרים שנעשו על השפעת נטילת מלטונין על מגוון תסמינים. הממצאים היו לא חד משמעיים. חלק מהסימפטומים של גיל המעבר לא השתנו כלל בעקבות נטילת מלטונין כמו לדוגמה פרופיל שומנים בדם, או איזון רמות הסוכר.
מטא אנליזה נוספת שהתפרסמה גם היא ב 2021 הראתה ממצאים דומים. למלטונין בכמויות משתנות של 3 מ"ג ועד 10 מ"ג לא היו השפעות על תסמיני גיל המעבר כגון כלי חום, הזעות לילה, רמות האסטרוגן, איכות השינה ומדדי השמנה BMI. החוקרים ציינו שנדרשים מחקרים קליניים נוספים על מנת לאמת את ממצאיהם.
מסקנות של החוקרים משני המחקרים היא שעל מנת לאשש או להפריך את יעילות המלטונין בטיפול בתסמיני גיל המעבר נדרש לבצע את המחקרים על כמות גבוהה של משתתפות תוך שקיפות המידע, ועיבוד נכון ומדויק של הממצאים.
האם מלטונין יכול לעזור לישון יותר טוב?
נשים רבות נוטלות מלטונין לשיפור איכות ומשך השינה. כפי שראינו, רמת המלטונין יורדת ככל שהגיל עולה כך שנטילת תוסף נראה כפתרון טוב לשינוי פיזיולוגי זה.
דעות החוקרים חלוקות בנוגע להשפעת המלטונין על השינה. על פי מטא אנליזה אחת לא נראה שיפור בשינה לעומת זאת במחקר השני, פורסם שאכן נצפה שינוי באיכות השינה ובדפוסי השינה על פי הצהרותיהן של המשתתפות במחקר.
בארץ קיימת תרופה של מלטונין בשחרור מושהה הקרויה סירקדין. הסירקדין ניתן במקרים מסויימים על פי המלצות הרופאים. מה שחשוב לדעת על סירקדין זה שעל מנת לראות תוצאות חיובית בנטילת סירקדין יש להתמיד לקחת אותו במשך מספר חודשים.
מהי הכמות המומלצת של מלטונין?
מלטונין ניתן במינונים של 2 מ"ג עד 10 מ"ג. התאמת המינון היא אינדיבידואלית.
האם מלטונין מסוכן לבריאות?
מלטונין נחשב לבטוח מאוד בטיפול בטווח קצר, גם במינונים גבוהים מאוד. תופעות הלוואי שנצפו הם סחרחורות, כאבי ראש, בחילות וישנוניות.
האם אפשר לקחת מלטונין לאורך זמן?
לא נעשו מחקרים על שימוש במלטונין לזמן ארוך.
האם אפשר להעלות את רמות המלטונין באופן טבעי בלי כדורים?
הימנעות מחשיפה לאור היא קריטית כדי לאפשר למנגנון הטבעי של הגוף לעשות את שלו.
אור בעיקר בספקטרום הכחול, מבלבל את מערכות הגוף, מונע הפרשת הורמון המלטונין שהוא כאמור הורמון החושך.
מאיזה מכשירים נפלט אור בספקטרום הכחול?
מהטלפונים הניידים, טבלט, מחשב, טלוויזיה ונורות לד.
חלק מסדר ערב מומלץ להימנע מאור הכחול הנפלט ממסכים כשעה עד שעתיים לפני השינה, לעמעמם אורות עד כמה שניתן.
לקבלת יעוץ אישי בשיפור תסמיני גיל המעבר ובשינה תלחצי כאן