הפרעות שינה הן מהאתגרים המטרידים ביותר עבור נשים בגיל המעבר.
על פי מחקר שפורסם ב-2015, 40-60% מהנשים מדווחות על קושי בשינה או נדודי שינה. אחת הסיבות הנפוצות לכך היא תופעת גלי החום, שגורמת לירידה באיכות השינה.
נשים שישנות פחות שעות או שישנות שינה לא איכותית, חוות עייפות, ירידה במצב הרוח, פגיעה בזיכרון, השמנה, דיכאון וחרדה בעקבות חוסר השינה.
איזה צמחי מרפא יכולים לשפר את השינה?
צמחי מרפא ידועים מזה אלפי שנים כתרופות עממיות, בין השאר ברפואה מסורתית בהודו, סין אירופה ואמריקה ומהווים בסיס לטיפול הטבעי. צמחי המרפא מהווים אלטרנטיבה בטוחה, יעילה לשימוש עם מעט תופעות לוואי. כיום נעשים מחקרים קליניים על צמחי מרפא והם מהווים אסמכתא מדעית ליכולתם לשפר את תסמיני גיל המעבר.
צמחי מרפא משמעותיים שנחקרו לטיפול בגיל המעבר הם:
שיח אברהם
שיח אברהם (Vitex/Vitex Agnus-Castus). הינו צמח שגדל גם בארץ. החלק שנמצא בשימוש הוא פירות הצמח. הצמח מעולה להקלת תסמיני גיל המעבר ובעיקר גלי חום. אופן פעולת הצמח מעניין משום שהצמח פועל ישירות על מבנים במוח האחראים לשחרור הורמונלי. שיח אברהם מגרה את בלוטת ההיפותלמוס להפריש הורמוני מין נשיים כגון LH. על מנת שהצמח יפעל בצורה מיטבית יש ליטול את הצמח כצמח בודד בצורה של טינקטורה (מיצוי אלכוהול ומים). הצמח יכול לעבוד לאחר מספר שבועות ולכן על מנת להרגיש את האפקט, יש לבדוק את ההרגשה לאחר חודשיים של שימוש.
קוהוש שחור
צמח מפתח נוסף לאיזון הורמונלי ולתופעות גיל המעבר הוא הקוהוש השחור. (Blcack cohosh/Cimicifuga racemose). צמח זה מכיל חומרים פיטואסטרוגנים, שמחליפים את האסטרוגן הטבעי, שרמתו יורדת בגיל המעבר. הצמח נחקר ונמצא בטוח לשימוש ויעיל לתופעות גיל המעבר הכוללות גלי חום ושיפור מצב הרוח. ניתן לקחת את הצמח בכמוסות, כצמח בודד או בתערובת עם צמחי מרפא נוספים.תעשיית התרופות גילתה את צמח הקוהוש השחור ויצרה ממנו את תרופת הסימידונה שניתנת באמצעות מרשם רופא. בסימידונה יש תמצית סטרנדרטית של החומרים הפעילים בצמח.
לסיכום, לרפואה המשלימה יש מגוון כלים לעזרה בשינה טובה ורגועה בגיל המעבר. צמחי מרפא יכולים לסייע מבחינת איזון הורמונלי במספר מנגנונים שונים.
** אין לראות בכתבה משום המלצה כלשהי לטיפול. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני נטילת תוספים וצמחים, בכל מקרה.